Design Patterns és Antipatterns
Mit érdemes és mit nem egy fejlesztőnek használni
Kezdés:
Folyamatban...
Hossz:
32 óra
Az egyes alkalmak
Ár:
199 000 Ft+áfa
ingyenes!
Részvételi mód:
Visszanézhető videók
A tervezési minták témaköre 30 éve születt, a könyv, ami rendszerezi a mintákat és beemelte a köztudatba 23 éve. A .NET is a 15. születésnapját ünnepelte már a napokban, és népszerűbb, mint valaha. Egyáltalán nem mellékesen annak a ténynek is köszönhetően, hogy -a jól használt tervezési minták segítségével kialakítva- az architektúrája rendkívül modern. Gyakorló fejlesztőként mégis az az általános tapasztalat, hogy a használatuk nem általánosan elterjedt napi gyakorlat. A napi munkába integrálásuk még a jó képességű fejlesztők számára is komoly kihívást jelent. A nyílt forráskódú világban pedig egyre-másra olyan kódokba botlik az ember, ahol a hétköznapi programozási eszközként használják a tervezési mintákat, így ismeretük nélkül a forráskódok olvasása is komoly nehézségekbe ütközik.

Az ismerkedésre, és átfogó kép kialakítására készített Design Patterns és a többszálúság tanfolyamon szerzett tapasztalatok alapján a tervezési minták tárgyalására az egyben négy napos tanfolyami rend helyett egy alternatív megoldást hoztunk létre. Az egyes követésre érdemes programozási megoldások (vagyis tervezési minták, Design Patterns) és az ellenpéldák (Antipatterns) napi gyakorlattá integrálásához a tankönyvi megoldások mellett a mindennapi munkánk során talált szemléletes példákat szeretnénk bemutatni. Fontos, hogy ezek a példák egy-egy tanfolyami alkalommal a rendelkezésre álló idő alatt tárgyalhatók. Ezen a tanfolyamon az alkalmak ritkábban követik egymást, az alkalmak között eltelt idő alatt gyűjtött példákból, jobb nyersanyagból tudunk dolgozni. A hallgatók számára pedig több idő marad az megismertek befogadására, és a munkába integrálásukba. Egy-egy minta és ellenpélda tárgyalásával és aztán a feldolgozásával terveink szerint azok is eszköztárukba tudják emelni a megoldásokat, akiknek a munka mellett nem áll rendelkezésre elég idő valamennyi minta egyben tárgyalására.

A fejlesztői tapasztalatok összegzéseként a nyílt kommunikációnak köszönhetően kikristályosodtak elkerülendő példák, vagyis ellenpéldák, amikben közmegegyezés látszik a fejlesztők világában. Az egyes alkalmakon áttekintünk egy-egy rossz példát is, amit érdemes minden fejlesztőnek elkerülni.

Figyelem: a tanfolyamon C#/.NET környezetet használunk, és osztályokkal/objektumokkal/felületekkel dolgozunk. Amikor először szóba kerül egy-egy téma, akkor röviden végigvesszük nagyjából a definíciót, de ezt ezen a tanfolyamon nem lehet megtanulni. Aki most ismerkedik a nyelvvel/objektumorientált programozással, annak a C# alapok tanfolyam áttekintését javasoljuk.
Oktató
Plesz Gábor

Szoftverfejlesztés oktató

Témakörök
1. Illesztő tervezési minta, programozás másolás és beillesztés segítségével
2. Stratégia minta, Delegate-ek, Mágikus értékek
3. Bejáró minta, IEnumerable, IObservable és a foreach, a gyűjtemények tulajdonságainak közszemlére tétele
2017. április 13., csütörtök 09:00
4. Megfigyelő, események, IObservable, valamint a vérszegény modell
2017. április 13., csütörtök 13:00
5. Híd minta, híd és illesztő valamint a jéghegy osztály
2017. május 11., csütörtök 09:00
6. Gyárak és az új létrehozásával való összekapcsolás
2017. május 11., csütörtök 13:00
7. A Parancsok és a kitört ablakok
2017. június 8., csütörtök 09:00
8. Az Építő minta valamint a szagló kód elemei
2017. június 8., csütörtök 13:00
Technikai információk
Részletes technikai információkat csak a képzés hallgatói nézhetik meg bejelentkezés után!
Design Patterns és Antipatterns tanfolyami videók
Bevezetés, környezet előkészítése
68 perc
2017. március 09.
Indirekció felületek segítségével
57 perc
2017. március 09.
Több megvalósítás, TDD, Mock
58 perc
2017. március 09.
Repository DbDataAdapterrel
64 perc
2017. március 09.
Stratégia minta: a rossz megoldások
42 perc
2017. március 09.
A stratégia minta és a .NET megoldás: delegate
43 perc
2017. március 09.
Stratégia példa: EntityFramework és a Tranziens hibák
41 perc
2017. március 09.